Van reisbureaumedewerker naar ZRA bij ReisCreaties

Verschenen in “Travmagazine”, jaargang 37, september 2018, week 37.

Soms moet je het gewoon dóén. Pamela van Spijk kan dit beamen. Zij verruilde haar vertrouwde plekje op het reisbureau voor het ondernemerschap en begon voor zichzelf. Sinds half april 2018 is zij aangesloten als ZRA bij ReisCreaties.

Wanneer besloot je dat het tijd was om voor jezelf te beginnen?

“Op het reisbureau kon ik niet echt mezelf zijn. Er waren overal regeltjes voor en er was geen ruimte om creatief om te springen met bijvoorbeeld Dynamic Packaging. Nog even volhouden, dacht ik. Later bleek mijn gevoel niet te veranderen en moest ik er toch aan toegeven: dit was het niet voor mij. Ook privé gebeurde er van alles. We hadden net een huis gekocht en ik was zwanger. Eerder had ik al eens gedacht aan ZRA worden, maar vond dat ik daar nog ietsje meer werkervaring voor moest opdoen in het reisbureau. Aan de andere kant wilde ik ook mijn dochter zien opgroeien; dat gaf voor mij de doorslag.”

Wat was de doorslaggevende factor om voor ReisCreaties te kiezen?

“Bij andere organisaties ben je vaak gebonden aan een concept, terwijl je bij ReisCreaties juist veel vrijheid hebt. Je wordt wel ondersteund. Heb je vragen, dan staan de dames van ReisCreaties voor je klaar.”

Van loondienst naar eigen baas: wat waren de grootste veranderingen?

“Als je een goede verdienste wil hebben, moet je flink aanpoten. Je bent zelf overal verantwoordelijk voor. Als er vroeger iemand belde met de vraag: ‘Kan ik iemand van Marketing spreken?’, dan schakelde ik simpelweg de telefoon door. Nu ben ik dat zelf! Eerst was dat niet altijd makkelijk en overdonderde me het best wel, maar je groeit heel snel in het nemen van zakelijke beslissingen.”

Wat is het allerleukste aan ZRA zijn?

“Laatst klopte een stel bij mij aan op een late zondagmiddag. Ze waren onverwacht de week daarop vrij en eigenlijk waren ze er al van overtuigd dat het toch niet zou lukken, maar ze wilden toch vragen of ze voor een paar nachtjes naar Ibiza konden vertrekken. En ja hoor: de volgende dag zaten ze dolgelukkig in het vliegtuig. Het besef dat je echt meerwaarde biedt voor mensen en de dankbaarheid die je daarvoor terugkrijgt, dáár doe ik het voor.”

Zou je de stap van reisbureau naar eigen ondernemer aanraden?

“Ik zou het iedereen aanraden die een passie voor de reiswereld heeft én een passie voor ondernemen. Je moet bereid zijn om de schouders eronder zetten. Mijn tip? Laat gewoon eens op een verjaardag vallen dat je plannen hebt om voor jezelf te beginnen. Op het begin zul je het toch moeten hebben van je directe omgeving. Voor mij bleek het uiteindelijk alles waar ik op hoopte, ik zou nooit meer anders willen.”

Recent Posts

Leave a Comment